Slovensko

Dolina Glinščice

Zgoraj: zaledeneli slap Doline Glinščice pozimi. Spodaj: poletno kopanje v reki. (Dolina)
La cascata del Rosandra
Val Rosandra

Dolina Glinščice, ki jo krajani običajno imenujejo preprosto »dolina«, je obsežna soteska, ki ločuje tržaško kraško planoto od kraškega roba v slovenski Istri. Po njej teče istoimenski hudournik, ki na notranjem predelu ustvari tudi majhen, a slikovit slap. Dolina Glinščice je kraljestvo enodnevnih izletov za krajane cele pokrajine in za vse, ki se želijo potopiti v naravo, a se nočejo preveč oddaljiti od mesta. Njene stene so postale med drugim znamenito plezalno vadišče, na katerem so se v teku desetletij trenirali svetovno znani alpinisti in plezalci.

Celotno območje je zaščiteno kot naravni rezervat, ki obsega 746 hektarjev in ki je bil ustanovljen z deželnim zakonom leta 1996 kot izpopolnitev prejšnjih zaščitnih predpisov, ki so omogočili ohranitev tega čudovitega kraja.

Zaradi geomorfoloških značilnosti je kraj zelo bogat z rastlinsko raznovrstnostjo (od kraške gmajne do gorske vegetacije) in ima izreden pomen zaradi svoje favne: tu domujejo divje mačke, gadi, žabe in občasno se prikažejo tudi medvedi iz bližnje Slovenije.

www.riservavalrosandra.it