Slovensko

Stare Milje

Freske v baziliki v Starih Miljah

Ko se povzpnemo nekaj kilometrov po pobočju griča proti jugozahodu, bomo iz miljskega mestnega jedra prišli do romanske bazilike Sv. Marije Vnebovzete (Santa Maria Assunta), od koder bomo lahko uživali čudovit pogled na miljsko dolino (Vallone di Muggia) in Trst. Antična verska zgradba je to, kar ostaja  starodavnega Castrum Muglae. Skozi stoletja so baziliko večkrat utrdili in preuredili, zgrajena je iz peščenjaka, notranjost pa je razdeljena v tri ladje. Na stropu je razvidno odprto ostrešje, na stenah pa so občudovanja vredne freske iz polovice 13. stoletja izpod čopiča različnih slikarskih šol. Scene iz Marijinega življenja na levi in Kristusovega na desni na centralni ladji skupaj s figurami evangelistov na stebrih in veličastnega sv. Krištofa na prvem stebru desno ob vhodu, poleg podob Marije Odigitrije, sv. Dominika in sv. Katarine Aleksandrijske, tvorijo učinkovito slikovno celoto, ki je z umetniškega vidika zelo zanimiva. Vreden omembe je tudi starodavni kamniti ambon in kompleksni plutej iz obdobja visokega srednjega veka.

 

Antični castrum so leta 1353 med vdorom zažgali Tržačani, ki so takrat tudi posekali trte in oljke. Kljub temu se je življenje na griču nadaljevalo, čeprav so se ljudje začeli postopoma naseljevati raje v nižjem zaselku (nove Milje), ki se je takrat začel širiti približno do začetka 17. stoletja. 

 

Z nedavnimi izkopi so na griču Starih Milj uredili arheološki park s potmi, ki tečejo mimo didaktičnih panojev, s pomočjo katerih lahko obiskovalec razbere zgodovino tega enkratnega srednjeveškega utrdbenega naselja.