Slovensko

Kulinarika

Z družino na odkrivanje kraških dobrot
La cucina carsolina

Svežina tipičnih ribjih jedi in nezahtevnost receptov, ki se navezujejo na tradicijo srednjevzhodne Evrope, se posrečeno srečujeta v kuhinji tega prostora.

Dejansko je v jedeh celotnega ozemlja tržaške pokrajine opazna vplivnost dejstva, da vse od 18. stoletja so to mesto, se pravi nekdanje prosto pristanišče, prežemali kozmopolitski duh in najrazličnejše kulturne zgodbe.

Posebno kraška kuhinja je zelo priljubljena zvrst vinsko kulinarične kulture tega prostora in to prav zato, ker je v nasprotju s tipično morsko kuhinjo ostalega predela. Na tej strani bomo navedli nekatere izmed jedi, ki jih obiskovalci teh krajev ne smejo spregledati, čeprav seznam seveda ni izčrpen do fenomena, ki se stalno spreminja v skladu s potrebami in navadami teh, ki tu živijo.

 

 

Pršut in delikatesni izdelki sodijo med tipične kraške proizvode
Prosciutto crudo del Carso
Affettati

Za ljubitelje zdrave prehrane (manj navdušeni bodo ljubitelji slastnih okusov) naj takoj povemo, da so svinjsko mast in maslo že pred leti nadomestili z olivnim oljem, in da zaradi želje po spajanju tradicije in inovacije je ponudba bogata v vseh letnih časih. 

 

V vsakem primeru v seznamu »obveznih« pokušenj ne smejo manjkati štruklji, zavito testo z različimi sortami sladkega ali slanega nadeva; kraški surovi pršut, ki ima značilen prepoznavni okus in ki se ga ponudi z lokalnimi siri; »patate in tecia« oziroma krompir v ponvi, ki ga je sicer težko pripraviti po starem receptu, ki predvideva, da  popečen krompir ustvari skorjico; omaka srnine ali merjasca; kraška jota, posebna enolončnica v raznih odtenkih, od revnejših do obogatenih z mesom; krompirjevi cmoki, ki morajo biti obvezno domači in politi z raznimi omakami; golaž, a ne po madžarskem receptu temveč v omaki skuhani kosi mesa, tudi to na razne načine; ražnjiči in čevapčiči, se pravi na nabodalu pečeni kosi mesa in podolgovate polpetke mletega mesa, ki so v te kraje pred nedavnim dospeli iz Balkanov; domače klobase; dunajski zrezek; ne gre pa spregledati vašega veličanstva krače (svinjske ali telečje), ki je pogosto sama po sebi vredna izleta na Kras.

 

Posebej bi bilo treba predstaviti sladke jedi, a za tokrat naj bo dovolj, da omenimo vsaj zgoraj navedene štruklje, palačinke in kraške kremšnite.