Slovensko

Majenca

Panorama Doline, ob vznožju Malega Krasa

Prvo nedeljo v maju Dolino oživi pomladanski praznik, ki se prenaša iz roda v rod: Majenca, ki je pogosto predmet študij zaradi svojega pomena in pomembnosti. 

To ni samo praznik, a sploh etnografska posebnost, saj sodi med najstarejše tradicije, ki označujejo življenje Slovencev Tržaške pokrajine. 

Ponoči med 30. aprilom in 1. majem mladi iz Prebenega, Boljunca, Boršta, Ricmanj in Gročane postavijo maje v svojih vaseh in tako naznanijo začetek najlepšega meseca v letu. Majenca že trka na vrata. V skoraj enem tednu se zvrstijo najrazličnejši dogodki in pobude: od vinske razstave do razstave obrtnih izdelkov, od vinsko kulinaričnih kioskov do koncertov. Obvezna etapa je predstavitev olja, ki je v teh krajih dosegel višjo kakovost.

Praznik, ki izvira iz starodavnih poganskih obredov za čaščenje rodovitnosti, prirejajo tudi v drugih vaseh slovenskega okoliša, Dolinska Majenca pa prav gotovo ostaja najpopularnejša. Dolinski maj je najvišji in najmogočnejši maj: ob vznmožju smrekovega debla s češnjevimi vejami na vrhu se odvija ples, ki privablja mlade iz vseh bližnjih vasi.

Kdor se je udeležil praznovanja in ga je blagoslovilo lepo vreme trdi, da ni nič bolj prijetnega od veselega vzdušja razigrane Majence pod snežnim obokom kostanjev v cvetu in sredi opojnih dišav cvetočih akacij, milega neba in sproščenega okolja.&nb