Slovensko

Miljski jazz festival

Oder Verdijevega gledališča, v katerem se dogodek odvija v primeru slabega vremena, med eno od novejših izdaj pobude Muggia Jazz Festival

Muggia Jazz Festival že šest let v začetku septembra predstavlja ekskluzivne mednarodne goste in tako za dva dneva preobrazi istrsko beneško mestece v središče izobražene glasbe 20. stoletja. 

Od Bobbyja Solo do Giannija Basso in prvovrstnih zvezd kot so Stochelo Rosenberg, Don "Papadon" Washington, James W. "Red" Holloway, Alvin Queen, Darryl Hall, Lluis Coloma, Arthur Miles, Dieter Themel & The BluesBreakers, Dado Moroni, Dusko Goykovich, Marc Abrams, Martijn Schok, "Torino Jazz Orchestra", Nick Becattini, Andy J. Forest, Francesco Bearzatti, Richie Loidl, Nuno Alexandre, Mauro Ottolini, James Thompson, Dino Piana, Giuliano Tull, letos pa so tudi Harry Strikes Again, Jim Rotondi, Renato Chicco, Fulvio Albano in Chris Jagger stopili na oder na Marconijevem trgu.

V teku šestih izdaj je nastopilo res veliko izjemnih gostov, ki so pustili neizbrisno sled na glasbeni sceni 20. stoletja, in s kakovostno izvedbo in elegantnimi atmosferami zajamčili mednarodni uspeh izrednega festivala jazzovske glasbe.

Pobudo, ki je danes že običajno srečanje v poletnih programih in pa predstavlja vrhunec kulturne ponudbe ozemlja Morje Kras, organizira društvo Associazione culturale musicale Boogie Bite Corporation ob sodelovanju Občine Milje in neodpovedljivi podpori zasebnega sponzorja.  

Dogodek je brezplačen, se vrši na prvi teden v septembru v čudovitem okviru Marconijevega trga v samem središču, pred očarljivo stolnico in zraven občinske palače, in se ga udeležujejo domačini in turisti, ki jih je zvabila kakovost in raznolikost glasbene ponudbe. 

Umetniški vodja festivala, Stefano Franco, vsako leto sestavi spored, ki govori o tem, da jazz ni nujno zvrst, namenjena izključno poznavalcem: jazz je predvsem prijetna glasba, ki sledi ritmu. Festival priča, da je jazz zvrst ljudske glasbe, namen organizatorjev pa je približati besedo "jazz" ljudem. Veliki mojstri nudijo dva dneva preproste, vsem dostopne glasbe, saj je jazz tudi boogie woogie, swing, rock'n'roll. To vse rase iz istega, ogromnega in razvejanega drevesa, ki ga imenujemo jazz. Tako je tudi nastala formula za uspeh: program festivala razdeliti na dva zelo različna večera: širši večini je namenjen večer, v katerem prevladujejo blues, swing,  boogie woogie in rock’n’roll, drugi večer pa je posvečen klasičnemu jazz-u in tradiciji be bop-a.

www.muggiajazz.com